Sustenabilitate și digitalizare: o pereche puternică
Preocupările de mediu și progresul tehnologic sunt cele mai mari două tendințe ale timpului nostru. Pune-le împreună și vei avea o forță pentru o adevărată transformare a afacerii
31/03/2022
PODCAST: Afaceri pentru viitor? Gândește-te la sustenabilitatea digitală
Noile cercetări arată că întreprinderile care investesc în transformarea digitală și sustenabilitatea ca obiectiv combinat vor prospera în viitor. Intesa Sanpaolo, cu aplicația sa bancară de mare succes și o serie de produse de finanțare durabilă, a arătat posibilitățile și beneficiile combinării celor două. Ascultați podcastul pentru a asculta discuția de la Marco Cesareo, Digital Business Partner – Bănci Filiale Internaționale, despre potențialul acestei perechi puternice de a proiecta schimbarea.
O nouă cercetare de la Accenture descoperă că companiile care îmbrățișează pe deplin atât durabilitatea, cât și digitalizarea au șanse de două ori și jumătate mai mari să prospere ca cele mai bune performanțe în viitor. Acesta sugerează că sustenabilitatea și digitalizarea pot și ar trebui să fie combinate pentru a asigura reziliența afacerilor.
„Aceștia sunt cele mai importante motoare ale creșterii economice în viitor”, spune Marco Cesareo, Digital Business Partner – International Subsidiary Banks. „Există corelații puternice între acești doi factori. Companiile care realizează transformarea pe baza acestor concepte combinate sunt mai eligibile pentru creșterea viitoare.”
Intesa Sanpaolo a pus întotdeauna sustenabilitatea și digitalizarea în fruntea agendei. Exemple recente sunt aplicația sa de succes bancar mobil și parteneriatele cu Google pentru a crea două centre regionale mari de date în Italia. Banca este, de asemenea, primul partener strategic pentru servicii financiare al Fundației Ellen MacArthur.
Intesa Sanpaolo se angajează să obțină zero net până în 2030 pentru propriile emisii ale băncii și până în 2050 pentru portofoliile sale de investiții și finanțare. Banca s-a alăturat, de asemenea, la alianțe net-zero în cadrul afacerilor sale.
Emisiile sale totale au fost reduse cu 60% din 2008. În Italia, utilizează 100% energie din surse regenerabile și se angajează să implementeze surse regenerabile în afacerile sale la nivel mondial până în 2030.
Având un accent pe sustenabilitate venit de la vârf – Cesareo îl creditează pe directorul executiv Carlo Messina pentru că a dat un exemplu pentru întreaga bancă – Intesa Sanpaolo a folosit finanțarea pentru a face o schimbare.
"Există corelații puternice între acești doi factori. Companiile care realizează transformarea pe baza acestor concepte combinate sunt mai eligibile pentru creșterea viitoare"
Marco Cesareo, Digital Business Partner – Bănci Filiale Internaționale
A lansat S-Loans pentru a favoriza investițiile sustenabile în IMM-uri, a emis obligațiuni verzi pentru a acoperi creditele ipotecare verzi pentru clădiri cu eficiență energetică ridicată și a sprijinit corporațiile pe teme de tranziție ecologică, circulară și ecologică, în conformitate cu prioritățile stabilite în Recuperarea Națională a Italiei. și Planul de Reziliență (PNRR).
În colaborare cu PNRR, banca va sprijini tranziția ecologică oferind aproape 90 de miliarde de euro în noi împrumuturi.
Intesa a avut un angajament de lungă durată față de inovarea tehnologică – a fost evidențiată de Forrester drept lider în inovare digitală pentru aplicația sa bancară pe scară largă – și se angajează să găsească soluții tehnologice pentru afaceri prin intermediul Centrului său de inovare.
Lansarea cu o investiție de 650 de milioane de euro a Isybank – o nouă bancă doar digitală care va deservi patru milioane de clienți retail – este un alt pas înainte în practicile bancare inovatoare.
Următorul nivel pentru Intesa Sanpaolo – și poate un exemplu pentru afacerile europene în general – este combinarea în continuare a acestor două fluxuri de efort. Aplicația Intesa Sanpaolo, folosită de nouă milioane de clienți, este un bun exemplu al modului în care tehnologia poate reduce utilizarea materialelor fizice care compromit pădurile și poluează ca deșeuri.
„Fiecare proiect și livrare are un impact mare asupra durabilității”, spune Cesareo, subliniind că impactul pozitiv asupra mediului ar fi imens dacă proiectele tuturor companiilor ar fi concepute ținând cont de factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG), mai degrabă decât având în vedere ESG. ca un supliment sau pur și simplu plătitor.
Pandemia a ajutat la punerea în viteză a multor companii europene în ceea ce privește digitalizarea, iar acest lucru a avut un impact asupra profilurilor lor de durabilitate. Munca la domiciliu este un exemplu de efort de digitalizare care a dus la mai puține navete cu consum intens de carbon.
Marco Cesareo consideră că acesta este doar începutul unei transformări care va vedea companiile crescând prin relația reciproc avantajoasă dintre digitalizare și sustenabilitate. Ascultă podcastul pentru a afla mai multe.