Bioeconomia - un sector uriaș pe tot gobul
De la agricultură la modă, bioeconomia este un sector uriaș în Italia și pe tot globul. Reformați-o și puteți schimba lumea
04/06/2021
Cercetările recente ale Intesa Sanpaolo arată că peste 10% din producția Italiei din prezent vine din bioeconomie. Acesta este dublul cantității din Marea Britanie. Bioeconomia oferă două milioane de joburi doar în Italia.
Bioeconomia se referă la economia a tot ceea ce producem prin biomasă sau procese biologice. Aceasta include agricultura, silvicultura și piscicultura, dar acoperă și sectoarele industriale ca alimentele și hârtia, precum și biotehnologia și părți ale industriei chimice. Evident, bioeconomia este un pilon al obiectivelor de sustenabilitate ale UE și o bornă de referință a planului de dezvoltare sustenabilă.
"Aceasta oferă comunități puternice prin crearea unei economii ce poate respecta mediul. Bioeconomia este foarte importantă pentru împiedicarea pierderii biodiversității"
Laura Campanini, Directorul Financiar și al Serviciilor Publice Locale din cadrul departamentului de cercetare al Intesa Sanpaolo
De ce bioeconomica trebuie să devină circulară
Alimentele și agricultura reprezintă peste jumătate din bioeconomia globală. Închiderea buclei cu privire la procesele din acest sector, pentru a le face să adere la ideile Economiei Circulare, este un obiectiv important pentru UE. „Fiecare etapă a lanțului de valoare agricultură-alimente produce deșeuri de diferite tipuri și în cantități variabile,” spune Campanini, reținând faptul că, în cadrul UE, deșeurile sunt în prezent în cantitate de 171 kg per cap de locuitor. Acestea ar putea fi utilizate ca biomasă.
Un exemplu cu privire la modul în care o concentrare pe bioeconomie poate afecta schimbarea este trecerea la alternative din plastic biodegradabil, precum pungile biodegradabile de gunoi și de alimente. Aceasta permite o buclă închisă în ceea ce privește deșeurile, dat fiind că aceste articole sunt produse din material biologic și pot fi divizate împreună cu alte materiale biologice.
Bioeconomia cuprinde și textilele și industria hainelor: mătasea, bumbacul și lâna sunt toate fibre naturale, de exemplu. Datorită amplorii sale, optimizarea bioeconomiei nu numai că va ajuta lumea să devină mai sustenabilă, va oferi și noi oportunități pentru dezvoltarea afacerilor. Cu toate acestea, acest aspect necesită gândire sofisticată și acțiune cooperantă.
”Cred că colaborarea la nivel internațional este foarte importantă,” spune Stefania Trenti, Directorul Cercetării din Industrie, Intesa Sanpaolo. „Pe de altă parte, proiectele specifice aferente bioeconomiei trebuie să aibă în vedere contextul local.” În Italia, numărul mare de ferme mici cu accent pe rezultate de înaltă calitate înseamnă că țara conduce în ceea ce privește agricultura optimizată.
"Pandemia a făcut să fie și mai evident faptul că modele de dezvoltare economică trebuie să fie regândite."
Stefania Trenti, Directorul Cercetării din Industrie, Intesa Sanpaolo
Intesa Sanpaolo este lider în aria finanțelor verzi
Intesa Sanpaolo se află în fruntea practicilor de sustenabilitate în finanțe, emițând prima obligațiune verde în 2017 și stabilind o facilitate de credit dedicată de 6 miliarde de Euro în Economia Circulară pentru ca afacerile să facă schimbarea la practicile circulare, inclusiv la cele care fac parte din bioeconomie.
Dezvoltarea acestei părți a economiei va fi o temă centrală pentru toți, cu sustenabilitatea pe primul loc în gând.