PROIECT FINANCIAR INTESA SANPAOLO
PROIECT EDUCAȚIE FINANCIARĂ/INFORMAȚII „MODULUL FINTECH”
30/07/2018
FINTECH
Fintech, de la „Fin” finanțe și „Tech” tehnologie, indică dezvoltarea digitală a sistemului bancar și financiar. În prezent, acesta este sectorul din economia financiară care înregistrează cea mai importantă creștere, o parte integrantă din schimbarea structurală ce afectează economia globală.
Tehnologia digitală schimbă radical accesul la produsele și serviciile financiare, iar banca își vede modelul de business complet transformat. Relația cu utilizatorii s-a schimbat, iar Fintech oferă acces direct, flexibilitate, sisteme deschise, dematerializarea proceselor și a documentelor. Fintech oferă un nou rol brokerajului comercial, înlocuind sau integrând serviciile „tradiționale” bancare și de asigurări.
Start-up Fintech
După o întrerupere bancară digitală neplăcută, Fintech a rezultat a fi cartea câștigătoare pe termen mediu și lung. O inversiune a tendinței care a văzut lumea financiară preluând situația și profitând de sprijinul start-upurilor Fintech, integrându-le în procesul de modernizare ca sprijin avansat de cercetare.
Apariția start-upurilor Fintech permanent noi înseamnă o digitalizare în creștere, eficientă, sigură, ușor de utilizat, în orice loc și oricând, o reducere a costurilor băncii, noi avantaje pentru consumatori, apariția altor modele de afaceri.
Pentru persoane fizice și companii, Fintech oferă o gamă de servicii ce include plăți, credit, servicii de consultanță, managementul riscurilor, monede virtuale.
Obiectiv și prioritatea de cercetare
Prioritatea Fintech este reprezentată de două obiective: oamenii și familiile, zona de business.
Aceasta implică consolidarea infrastructurilor tehnologice și căutarea de noi soluții pentru a face tranzacțiile din domeniul financiar mai directe și mai sigure.
Oamenii și familiile Fintech
• Home banking În prezent, inovația tehnologică a Fintech ne permite să realizăm o serie întreagă de operațiuni, controale (verificarea progresului investițiilor noastre) și activități de la domiciliu în momentele preferate de noi. Aceasta are ca rezultat simplificarea anumitor operațiuni (plăți, e-commerce, transferuri online instant...), făcând administrarea conturilor noastre imediată și crescându-ne aptitudinile noastre bancare generale.
Plata mobilă și digitală - Utilizarea zilnică a smartphone-ului pentru a face plăți. Acestea sunt plăți instant, plăți în timp real realizate prin internet ce permit aprobarea interbancară a tranzacțiilor cu credit imediat. Putem face plăți mobile, plăți e-commerce din ce în ce mai sofisticate, transfer de bani mobil...
Băncile și IA - în viitorul nu prea îndepărtat, în relația noastră cu banca, vom avea ca interlocutor Inteligența Artificială, capabilă de a lua decizii în baza unei cantități enorme de date obținute din cadrul acțiunilor noastre financiare, care poate procesa în timp real.
În același mod ca Google Assistant, Siri de la Apple și mașina care se conduce singură, putem recurge la un consultant bancar virtual care ne asistă în administrarea contului curent și alte operațiuni, sfătuindu-ne asupra celor mai bune alegeri hotărâte de IA în baza observării sistematice a comportamentului nostru financiar.
Băncile și lumea socială - În prezent, toate băncile au activat canale sociale pentru a comunica cu clienții și în majoritatea cazurilor pentru a activa comunități reale în scopul furnizării unor servicii vizate. Un exemplu este comunitatea de titulari de cont tineri care, pe de-o parte, fac schimb de informații cu privire la călătorii, spectacole, evenimente și, pe de altă parte, beneficiază de oferte speciale de preț, exclusiv pentru cei care fac parte din comunitate.
Afacerea Fintech
Crowdfunding împreună cu Crowdlending sau Social Lending (denumit și P2P Lending - Peer-to-Peer Lending) sunt forme alternative finanțării ce pot fi dezvoltate datorită platformelor dedicate. Obiectivul este de a începe activitățile de cercetare de fonduri sau credite cu caracteristicile ce reprezintă inovarea sau interesul companiei. Acest lucru are loc adresându-ne publicului pe internet, direct și fără intermediari.
Cu toate acestea, rolul băncilor în susținerea și consolidarea acestor activități este tot mai important. Anumite bănci au creat linii de internet dedicate, cu accent specific pe utilizarea acestor unelte pentru a canaliza resurse privind proiectele etice. În acest caz, funcția băncii este de a acționa ca „garant” al inițiativei, asigurând faptul că creditorul este disponibil să împrumute bani chiar și cu dobândă zero, dar fără riscuri.
Criptomonedele - Acestea sunt instrumente financiare speculative pe care denumirea lor și media le asociază incorect cu banii sau monedele. Mecanismul lor complex duce cu ușurință la schimbări mari și subite de valoare, pozitive și negative. Practic, acestea se bazează pe un sistem de tranzacții validate de algoritmi criptografici care, teoretic, ar trebui să garanteze anonimitatea, confidențialitatea și „securitatea” informațiilor. Sunt instrumente financiare nepotrivite pentru o persoană privată care economisește. Se bazează pe tehnologii peer-to-peer și nu sunt guvernate de o autoritate centrală, ceea ce face imposibil pentru circuitele și instituțiile tradiționale să blocheze transferurile. Studiile recente realizate de băncile centrale majore din lume au demonstrat că funcțiile criptomonedelor le fac instrumente financiare ideale pentru scopuri ilegale, precum spălarea de bani și/sau evaziunea fiscală.
Mai multe informații...
Cea mai cunoscută criptomonedă este bitcoin, creată la finalul anului 2008 de un inventator anonim, cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Utilizarea acestora se bazează pe un blockchain, un tip de înregistrare și arhivare a tranzacțiilor care au loc în cadrul unei rețele informatice date.
În prezent, blockchain este unul dintre sectoarele de top ale „căutării” pentru start-upuri din toată lumea.