Inovația aerospațială atinge noi culmi
Provocările din ce în ce mai mari de pe Pământ necesită soluții extraterestre, iar cercetarea spațială deschide o serie de posibilități în sectoare precum cel agroalimentar, al sănătății și al telecomunicațiilor.
15/09/2022
Noua economie spațială este în plină expansiune, determinată de comercializarea sectorului spațial tradițional și instituțional.
Italia joacă un rol de lider în industria aerospațială globală, cu o serie de startup-uri în domenii precum:
agro-alimentar
energie
mediu și infrastructură
produse chimice și materiale noi
telecomunicații
mobilitate
transport și turism
sănătate și biotehnologie
AGRIFOOD
Potrivit unui raport OCDE-FAO din 2021, cererea mondială de produse agroalimentare pare să continue să crească anual între 2021 și 2030 cu peste 1%.
Impactul ridicat asupra mediului și eficiența scăzută a metodelor tradiționale de producție - ca să nu mai vorbim de penuria de resurse - înseamnă că agricultura trebuie să treacă printr-o transformare tehnologică.
Industria aerospațială poate juca un rol strategic în această transformare - și există o gamă largă de aplicații pentru tehnologia spațială în acest sector. Printre acestea se numără:
Monitorizarea prin satelit pentru agricultura de precizie
Poziționarea prin satelit pentru vehiculele agricole autonome
Dezvoltarea unor culturi mai rezistente la boli și la condiții meteorologice nefavorabile
Tehnologii de îmbunătățire a eficienței și culturi fără sol
Îmbunătățirea siguranței și securității alimentare
Proiectul REBUS, de exemplu, dezvoltă sisteme de susținere a vieții bioregenerabile bazate pe integrarea unor organisme precum plante, ciuperci, bacterii și cianobacterii. Acesta este conceput pentru a maximiza utilizarea resurselor disponibile și a minimiza utilizarea resurselor externe prin reciclarea materiei organice.
În altă ordine de idei, proiectul SOLE lucrează la dezvoltarea unei camere de cultivare pentru utilizare în spațiu, cu iluminare cu LED capabilă să îmbunătățească proprietățile nutraceutice ale microlegumelor.
În 2019, Departamentul de Agricultură al Universității degli Studi di Napoli Federico II a înființat primul laborator din Europa dedicat caracterizării plantelor pentru sistemele regenerative de susținere a vieții. Laboratorul provine dintr-o colaborare cu ESA în cadrul programului MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative).
ENERGIE
Sectorul aprovizionării și producției de energie utilizează deja în mod substanțial multe tehnologii spațiale, cum ar fi observarea Pământului și a atmosferei, navigația prin satelit și materialele avansate dezvoltate pentru misiunile de explorare spațială. Această tehnologie se va dezvolta în viitor pentru a face față provocărilor reprezentate de misiunile de explorare spațială programate.
MEDIU ȘI INFRASTRUCTURĂ
Monitorizarea infrastructurii necesită mult timp și este costisitoare și poate fi dificil de implementat. Cu toate acestea, tehnologiile prin satelit sunt utilizate în mod eficient pentru a depăși aceste limitări.
Pe lângă imaginile din satelit, radarele și alți senzori pot furniza date și măsurători extrem de precise pentru a permite o monitorizare exactă. Acest lucru facilitează planificarea inspecțiilor și a lucrărilor de întreținere. Tehnologia SAR (Synthetic Aperture Radar) permite obținerea de imagini radar ale zonelor investigate.
SUBSTANȚE CHIMICE ȘI MATERIALE NOI
Sectorul aerospațial lucrează în mod constant la modalități de îmbunătățire a materialelor tehnice, reducând în același timp costurile și sporind siguranța.
Există investiții uriașe în acest sector, în domenii precum gestionarea ciclurilor de viață ale produselor și găsirea unor modalități de reducere a combustibilului cu ajutorul unor materiale mai ușoare și metamateriale (materiale care nu există în natură) cu caracteristici electromagnetice neobișnuite.
TELECOMUNICAȚII
Tehnologia aerospațială face ca transmisia de date să devină globală, depășind barierele reprezentate de distanțele mari și de terenul accidentat. Încă din 2021, start-up-ul italian Stellar Project a lansat LaserCube, un terminal de comunicații laser miniaturizat, de mică putere și de înaltă performanță, care aduce inovații în domeniul transmiterii de date de mare viteză între sateliți.
MOBILITATE, TRANSPORT ȘI TURISM
Există schimbări rapide în domeniul transporturilor și al turismului, propulsate de inovațiile din domeniul aerospațial. Piața mondială a tehnologiei de navigație și poziționare prin satelit a Sistemului global de navigație prin satelit (GNSS) înregistrează o creștere puternică. Implementarea unor servicii precum autentificarea poziției utilizatorului este anunțată ca fiind următorul pas către o mobilitate inteligentă.
Tehnologia aerospațială este, de asemenea, aplicată pe scară largă în sectorul feroviar, aducând pe piață noi produse de comunicații feroviare și de siguranță a rețelei feroviare. De exemplu, compania italiană Intecs Solutions, specializată în ingineria sistemelor, lucrează la reziliența comunicațiilor și la capacitatea de a trimite și primi date de la sol în banda Ka.
SĂNĂTATE ȘI BIOTEHNOLOGIE
Sistemele naționale de sănătate sunt supuse unor presiuni tot mai mari, ceea ce determină trecerea la un model mixt de asistență medicală, care combină telemedicina și îngrijirea la domiciliu.
Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană (ASI) utilizează datele provenite din observarea Pământului pentru a îmbunătăți sănătatea publică prin monitorizarea calității aerului și a apei și a poluanților. În altă parte, sistemul de cunoaștere a Pământului pentru Covid-19 (ECO4CO), finanțat de Agenția Spațială Europeană, exploatează datele de observare a Pământului pentru a aborda Covid-19 și alte potențiale pandemii viitoare.
Tehnologia spațială poate oferi soluții reale pentru provocările lumii - iar companiile italiene lucrează în prima linie a inovațiilor în materie de durabilitate economică și de mediu.