• No Suggestions Result

AFACERI ÎN DEZVOLTARE

Fermierii se confruntă cu o a patra revoluție agricolă

Urmează mari schimbări. Pentru a asigura succesul și sustenabilitatea agriculturii, fermierii trebuie să treacă printr-o transformare digitală

Charlotte Ricca

01/03/2022

Agricultura se confruntă cu schimbări și provocări majore. Având în vedere că populația globală va ajunge la 10 miliarde până în 2050, producția de alimente trebuie să crească cu 70%. De asemenea, trebuie să devină mai ecologic: sectorul agricol generează în prezent 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene (UE).

Inițiative precum Strategia UE de la Farm to Fork, anunțată în 2020, urmăresc să se asigure că alimentele sunt produse în mod mai durabil. În plus, Parlamentul European dorește să reducă utilizarea pesticidelor pentru a proteja biodiversitatea și să crească utilizarea terenurilor pentru agricultura ecologică până în 2030.

Pe lângă hrănirea lumii, industria agricolă a UE hrănește economia. A creat o valoare adăugată brută estimată la 178,4 miliarde EUR în 2020, când a contribuit cu 1,3% la PIB-ul total al UE.

Prin adoptarea de noi tehnologii și metode de agricultură, cultivatorii pot crește în continuare productivitatea reducând în același timp impactul asupra mediului.

Alternative la pesticide

Una dintre cele mai mari provocări în agricultură – și una dintre cele mai vechi – este controlul dăunătorilor. Pesticidele chimice sunt încă folosite predominant: în 2018, 89,6% din veniturile totale de 12,3 miliarde de dolari de pe piața europeană au provenit din pesticide convenționale, în timp ce doar 11,4% au fost din alternative naturale. Cu toate acestea, Strategia Farm to Fork urmărește să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030, iar biopesticidele câștigă teren.

Tranziția verde este probabil cea mai proeminentă în bioerbicide, care sunt derivate din plante sau microbi. Vânzările sunt de așteptat să crească cu 19,9% pentru a ajunge la 1,5 miliarde USD în 2023, cu o cotă de piață de 10.3% (în creștere de la 589 milioane USD și 4,8% în 2018). Se estimează că veniturile din biofungicide vor ajunge la 474 de milioane de dolari până în 2023, cu o cotă de 3,3% din piața totală a pesticidelor, în timp ce bioinsecticidele vor avea venituri de 681 de milioane de dolari, cu o cotă de piață de 4,8%.

Impactul agriculturii verzi se extinde dincolo de biopesticide, incluzând biostimulatori și biofertilizatori, care sunt concepute pentru a ajuta culturile să crească. Consiliul European al Industriei Biostimulatoarelor a contribuit la simplificarea numeroaselor reglementări cu privire la biofertilizatoarele și se speră că va apărea acum o piață structurată.

Intesa Sanpaolo a finanțat o serie de noi start-up-uri precum compania franceză Toopi Organics, care a inventat un proces de transformare microbiologică a urinei umane pentru producerea de îngrășăminte nechimice. Cu un interes și investiții în creștere, Frost & Sullivan se așteaptă la un viitor luminos pentru acest sector, care a fost evaluat la 1 miliard de dolari în 2019 și este de așteptat să crească cu 12,6% până în 2025.

Progrese tehnologice

Progresele în tehnologia agricolă vor contribui la ca sistemele alimentare să devină transparente, sigure, eficiente și durabile de-a lungul lanțului valoric. Acest lucru, la rândul său, va reduce risipa, va crește productivitatea, va recâștiga încrederea clienților și va crește marjele de profit.

Trecerea la o economie circulară reprezintă o oportunitate de a aborda problema deșeurilor agricole, generând în același timp mai mult de 1 miliard de dolari pentru economia globală.

O expresie populară actuală în agricultură este „agricultura de precizie”. Aceasta utilizează o serie de instrumente de analiză de înaltă tehnologie, cum ar fi drone, sateliți și senzori în câmp, pentru a colecta date care ajută la luarea deciziilor privind optimizarea calității și productivității solului.

O altă tehnologie cheie în agricultura de precizie include internetul lucrurilor și inteligența artificială, care permit instrumentelor de analiză să proceseze datele folosind învățarea automată și să le trimită către sisteme inteligente, care pot aplica apoi cantitatea potrivită de îngrășământ și apă.

Tractoarele automate joacă, de asemenea, un rol important, îmbunătățind eficiența muncii, sporind productivitatea și reducând costurile.

Robotica agricolă este un domeniu cheie de creștere. Potrivit Statista, valoarea totală a pieței sale globale este de așteptat să crească de la 7,4 miliarde de dolari în 2020 la 20,6 miliarde de dolari în 2025, când se estimează că vor fi livrate peste 560.000 de unități. Sistemele robotizate sunt deja utilizate pe scară largă în industria produselor lactate, dar se anticipează că plivitul, recoltarea și culesul vor ajunge din urmă în următorii cinci ani.

Crearea unei agriculturi durabile

Una dintre provocările cheie în agricultură este asigurarea unei aprovizionări suficiente cu alimente diverse, sigure și sănătoase pentru o populație în creștere, minimizând în același timp impactul asupra mediului.

UE este singurul sector agricol major din lume care și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, totuși acestea reprezintă încă 10,5%. Strategia Farm to Fork face parte din European Green Deal – lansat ca răspuns la pandemia de Covid-19, cu scopul de a face UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Pe lângă hrănirea lumii, industria agricolă a UE hrănește economia.

Pe lângă reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor, obiectivele cheie ale strategiei pentru 2030 sunt reducerea cu cel puțin 20% a utilizării îngrășămintelor; reducerea cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură; și utilizează 25% din terenul agricol pentru agricultura ecologică.

Agricultura de precizie poate ajuta la atingerea acestor obiective, permițând o utilizare mai eficientă a inputurilor critice, cum ar fi pământul, apa, îngrășămintele, pesticidele și combustibilul. De asemenea, poate ajuta la reducerea deșeurilor, care este o problemă uriașă în agricultură: 20% din alimente sunt risipite în UE.

Trecerea la o economie circulară reprezintă o oportunitate de a aborda această problemă, generând în același timp mai mult de 1 miliard de dolari pentru economia globală. Prin adoptarea economiei circulare, deșeurile agricole pot fi transformate în bioproduse, cum ar fi îngrășăminte, energie și materiale. De exemplu, Livestock Water Recycling din Canada tratează gunoiul de grajd de la ferme pentru a recupera apa și a forma solide uscate care pot fi folosite ca biofertilizatori.

Nu numai că o economie circulară abordează problemele de mediu în agricultură; ajută la stimularea inovației, la crearea de noi practici de afaceri și la generarea de noi locuri de muncă prin utilizarea deșeurilor agricole, a subproduselor și a coproduselor. Cu toate acestea, acest model economic va fi posibil doar dacă se vor folosi cele mai recente progrese tehnologice.

Agricultura este una dintre cele mai vechi industrii din lume – ceea ce poate însemna că uneori este lăsată în urmă în ceea ce privește progresele tehnologice. Pentru a-și asigura succesul și sustenabilitatea, fermierii trebuie acum să adopte o transformare digitală.

Acest articol se bazează pe raportul privind tendințele din industrie al Centrului de inovare Intesa Sanpaolo în agricultură, alimentație și băuturi. Toate datele provin din raport, dacă nu se indică altfel.

Descărcați rezumatul raportului

Distribuie articolul

Mai multe articole

Noile tendințe aduc noi oportunități în domeniul alimentației și al băuturilor
Tiepolo: maestrul nedisputat al stilului rococo
Giosetta Fioroni: Surferul de arginit al artei pop italiene
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop