Rețeaua internațională a Intesa Sanpaolo: depășirea granițelor in business
Finanțarea poate fi un obstacol în calea afacerilor transfrontaliere. De aceea, Intesa Sanpaolo a lansat un nou program pentru a stimula creșterea afacerilor prin sinergii între diviziile Bănci Subsidiare Internaționale și Banca dei Territori.
21/04/2023
Intesa Sanpaolo a lansat un program între secțiunile bancare pentru IMM-uri și de retail ale diviziei sale de bănci subsidiare internaționale (ISBD) și Banca dei Territori pentru a stimula afacerile.
Programul vizează creșterea oportunităților de afaceri transfrontaliere pentru companiile care își desfășoară activitatea în cele 12 țări deservite de băncile Grupului în Europa de Est și Africa de Nord.
Țările pilot din rețeaua internațională Intesa Sanpaolo sunt Slovacia, Ungaria și România, unde Intesa Sanpaolo oferă în prezent servicii bancare comerciale premiate și de top în domeniu.
Valoarea unei rețele internaționale
Prin intermediul Diviziei Internaționale a Băncilor Sunsidiare, clienții Intesa Sanpaolo au acces la o piață de 210 milioane de persoane și un PIB de aproape 1,7 trilioane de euro. În același timp, membrii rețelei ISBD au acces la mediul de afaceri italian și pot realiza mai ușor legături de export în această țară.
Chiar și așa, oportunitățile oferite de Italia pentru piețele din România, Ungaria și Slovacia - și pentru întreprinderile italiene care operează pe aceste piețe - sunt numeroase și, în prezent, subutilizate. Noul sprijin bancar poate contribui la schimbarea acestei situații.
Printre perspectivele de investiții se numără modernizarea infrastructurii și a rețelelor de transport, creșterea bazelor industriale deja performante - în special în domeniul producției de automobile - și utilizarea resurselor naturale și agricole abundente.
Giuseppe Ferraro, șeful Departamentului Corporate și IMM-uri al ISBD, identifică, de asemenea, fenomenele de "reshoring" și "near-shoring", în care țările reiau producția de bunuri consumate pe plan intern și reduc importurile, ca fiind un factor pozitiv pentru cele trei teritorii pilot.
"Proiectul consolidează o activitate care a început deja în practică, după cum o demonstrează o serie de tranzacții importante încheiate recent", adaugă Ferraro.
"Țările incluse în divizie sunt deosebit de importante din punctul de vedere al poziționării internaționale a Italiei și al internaționalizării companiilor italiene, care au adesea cote de afaceri foarte semnificative și o prezență continuă și consolidată pe aceste piețe", spune Massimo Antonello Piancastelli, șeful ISBD New Business and Interdivisional Initiatives Development.
Un impuls pentru afaceri
Noul program este structurat astfel încât să ofere o creștere a liniilor de finanțare, precum și a produselor și serviciilor dedicate internaționalizării și cooperării de afaceri între Italia și rețeaua ISBD.
Un exemplu în acest sens este serviciul Confirming. Acest instrument online facilitează fluxul de numerar, permițând furnizorilor să încaseze facturile emise către cumpărătorii externi care operează în zonele acoperite de program în termen de 72 de ore.
În prezent, peste 2.000 de grupuri industriale italiene operează în aceste teritorii.
Relațiile sunt reciproc avantajoase. Pentru a da un exemplu, Italia este al patrulea partener comercial al Ungariei și al nouălea investitor în Ungaria. Comerțul bilateral a depășit toate recordurile anterioare în 2021, în ciuda pandemiei, atingând o cifră de afaceri de 12 miliarde de euro.
Programul va oferi clienților Intesa Sanpaolo posibilitatea de a-și reuni serviciile bancare sub o singură umbrelă - în țara de origine și în țările de export relevante.
Dar își propune, de asemenea, să aducă noi relații la bancă, valorificând perspectiva internațională, cunoștințele locale și serviciile bancare premiate ale Intesa Sanpaolo pentru a oferi o cale ușoară pentru afacerile transfrontaliere.
Cu o atenție deosebită pentru sectoarele agricole din teritoriile ISBD, programul oferă, de asemenea, produse special concepute pentru companiile din domeniul agriculturii.
O hartă pentru viitor
După o serie de prezentări itinerante la începutul lunii mai 2023, noul program va fi implementat în cele trei teritorii de testare și apoi în celelalte nouă țări din rețeaua ISBD.
"Această rețea este unică în sistemul bancar italian și oferă întreprinderilor o oportunitate de creștere, grație unor instrumente eficiente și a unui sprijin constant atât în Italia, cât și în țările țintă", spune Anna Roscio, șefa departamentului Corporate Sales & Marketing din cadrul Diviziei Banca dei Territori.
"Proiectul consolidează sinergia existentă, dând startul unei etape în care integrarea modelelor de afaceri ale celor două divizii va fi extinsă în mod sistematic la țările în care operează băncile de retail ISBD", spune Giuseppe Ferraro.
"De sinergii vor beneficia atât companiile italiene care activează în aceste țări, cât și companiile străine care operează în Italia."