Fotografie de grup a Biroului de Cercetare al BCI: Hans Hirschtein, economist evreu german primit de Biroul de Cercetare în 1938, pe locul patru din dreapta; Antonello Gerbi a ocupat locul cinci din stânga. Milano, 1938
Raffaele Mattioli, bancherul care a ajutat la salvarea evreilor din Italia
O istorie a bancherului cunoscut pentru eforturile sale de a proteja colegii evrei în timpul fascismului este celebrată în Arhivele Istorice ale Intesa Sanpaolo.
28/01/2022
Fotografie de grup a Biroului de Cercetare al BCI: Hans Hirschtein, economist evreu german primit de Biroul de Cercetare în 1938, pe locul patru din dreapta; Antonello Gerbi a ocupat locul cinci din stânga. Milano, 1938
Raffaele Mattioli a fost mai mult decât o simplă figură importantă la Banca Commerciale Italiana (COMIT), o bancă care de-a lungul anilor a devenit parte a ceea ce este astăzi Intesa Sanpaolo. Într-adevăr, cea mai mare contribuție a lui la umanitate a fost într-o sferă complet diferită.
Născut în 1895 în orașul Vasto de pe coasta adriatică a Italiei, Mattioli a obţinuto diplomă în economie și a servit în armată înainte de a obține note superioare la examenul de a se alătura serviciului public.
La vârsta de doar 27 de ani, a fost numit secretar general al Camerei de Comerț din Milano. Trei ani mai târziu s-a alăturat COMIT, unde și-a petrecut restul vieții profesionale, devenind președinte în ultimii 12 ani până la pensionarea sa în 1972
Raffaele Mattioli in New York, Noiembrie 1944 - Martie 1945. Fotografie Carlyle
Lunile dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial au fost întunecate pentru Italia. Guvernul Mussolini a adoptat o serie de legi rasiale notorii care au transformat în rău viețile evreilor din țară. Toți copiii și studenții evrei au fost alungați din școlile și universitățile publice; la fel, profesorii și profesorii evrei au fost demiși. Alte măsuri au inclus îndepărtarea evreilor din locurile de muncă publice, exproprierea proprietăților evreiești și interzicerea căsătoriilor între evrei și catolici.
Legile au provocat un amestec de neîncredere și dezamăgire. Evreii italieni, numărând doar 48.000 într-o populație națională de peste 40 de milioane, aveau reputația de a fi bine integrați în societate.
Mattioli a urât ceea ce a văzut întâmplându-se în țara sa, susținând că a fost „ca și cum ai cădea într-un abis”. Totuși, el a promis că va rămâne de partea justiției și „va continua să lucreze cu ochii larg deschiși și mintea trează”.
Ceea ce a însemnat mai presus de toate a fost să-i asiste pe angajații săi evrei de la COMIT, unde la acea vreme era director general. Banca fusese naționalizată la scurt timp după prăbușirea de pe Wall Street și, în urma legilor rasiale din 1938, a fost imposibil din punct de vedere legal pentru cei aproximativ 70 de angajați evrei să rămână. Mattioli, însă, era hotărât să găsească o modalitate de a-i ajuta.
Luați cazul lui Antonello Gerbi, șeful departamentului de cercetare al COMIT, care fusese numit de Mattioli în 1932. Directorul general a decis că cel mai bun mod de a-l proteja era să solicite o viză în numele său pentru a călători în Peru.
Antonello Gerbi în Peru, 1939
Raffaele Mattioli și Antonello Gerbi pe acoperișul sediului BCI in Piața Scala, Milano, 15 mai, 1932
Carnetul de conducere al lui Gerbi in Peru, 1939
"Apararea cursei", Nr. 6, 20 Octombrie 1938
Mattioli, „un evreu de onoare”
Mattioli l-a ajutat pe directorul central al COMIT, Giorgio Di Veroli – care s-a mutat la New York – într-un mod similar. De asemenea, s-a asigurat ca majorității angajaților evrei ai băncii care nu au emigrat li se oferă pensionare anticipată cu pachete financiare sănătoase. Nu degeaba Mattioli s-a autointitulat „evreu de onoare”, apelativ pe care îl purta cu mândrie.
Giovanni Malagodi la masa sa din Milano, 1935
Raffaele Mattioli la vârsta de douăzeci și cinci de ani, iulie 1920. Fotografie de Attilio Badodi
Fotografie cu Carlo Morpurgo, 1930
Di Veroli la Reprezentanța BCI din New York cu adjunctul său Emilio Mayer, circa 1950
Multe dintre detaliile despre reacțiile sale la legile rasiale ale Italiei pot fi găsite în Arhivele Istorice ale Intesa Sanpaolo – Intesa Sanpaolo fiind banca în care, după o serie de fuziuni de-a lungul deceniilor, COMIT a evoluat.
În ultimii ani, arhiviștii săi au creat un inventar și au publicat lucrările lui Mattioli. „Ceea ce avem de-a face aici nu este doar memoria corporativă a grupului nostru bancar, ci un bun cultural public de neprețuit”, spune Barbara Costa, șefa Arhivelor Istorice ale Intesa Sanpaolo.
Costa a produs un videoclip de 10 minute despre Mattioli intitulat Activitatea lui Raffaele Mattioli ca răspuns la persecuțiile antisemite, prin sursele Arhivelor Istorice ale Intesa Sanpaolo.
Instrucțiuni BCI către sucursale, despre cum să se comporte în cazul unei invazii din partea soldaților germani, circulară din 21 octombrie 1943
Decretul-lege RSI din 4 ianuarie 1944 prin care se confiscă toate bunurile evreilor
Scrisoarea lui Raffaele Cantoni către Mattioli prin care se solicită o intervenție, 26 decembrie 1935
Scrisoarea lui Mattioli către Brusa prin care se solicită informații despre conturile evreiești și seifurile de la BCI și cutii de valori ale evreilor la BCI, 16 decembrie 1943
„Arhiva ne permite să reconstituim numeroasele acte ale lui Raffaele Mattioli în salvarea evreilor italieni”, spune Costa. „El a făcut tot ce era uman posibil pentru a salva vieți nevinovate și mijloacele de trai puse în pericol, cântărind toate riscurile pentru a ajuta diverși oameni înainte să fie prea târziu.”
Videoul realizat de Barbara Costa despre viața și opera lui Mattioli poate fi vizionat aici.